Facebook
Aktualny numer

Najlepszy tygodnik i portal społeczno-kulturalny
w Rudzie Śląskiej

Styczeń ze szczyptą pikanterii

23-02-2021, 11:49 admin

Iwona Wieczorek została laureatką styczniowej edycji ósmego sezonu konkursu „Rudzkie Smaki”. Przepis na babkę ze szczyptą pikanterii otworzy kalendarz kulinarny na 2022 rok, który podsumuje tegoroczną zabawę. Z kolei luty będzie poświęcony propozycjom dań wzmacniających odporność.

Tajemniczym składnikiem, który nadaje babce pikanterii, jest chili. Ta aromatyczna przyprawa działa rozgrzewająco i ma właściwości zdrowotne. Jest popularna w daniach wytrawnych, ale też coraz częściej ma zastosowanie w cukiernictwie – bardzo dobrze komponuje się z ciemną czekoladą czy kakao.

Do końca lutego można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na dania wzmacniające odporność. Wielu z nas ma swoje domowe sposoby na ochronę przed różnego rodzaju infekcjami, szczególnie w czasie zimy, a komponując dania z produktów bogatych w witaminy, możemy wzmocnić swój organizm. – Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2021 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje – wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Babka ze szczyptą pikanterii

Składniki: 1/2 kostki masła, 1 szklanka mleka, 1 łyżka kakao, 1 łyżka dowolnego dżemu, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka chili, 2 szklanki mąki, 1 jajko oraz 1 łyżeczka sody.

Przygotowanie: Do garnka wkładamy masło, mleko, kakao, dżem, cukier oraz chili. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Studzimy, po czym dodajemy mąkę, jajko oraz sodę. Dokładnie mieszamy, przekładamy do formy keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką. Wkładamy do nagrzanego do temp. 170°C piekarnika, pieczemy ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).

Polewa: Tabliczka czekolady, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka cukru oraz 2-3 łyżki wody. Składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu roztopienia cukru (zamiast wody można dodać kilka kropel soku z cytryny). Ostudzoną babkę polewamy również przestudzoną polewą.


Komentarze