Facebook
Aktualny numer

Najlepszy tygodnik i portal społeczno-kulturalny
w Rudzie Śląskiej

Smakowity konkurs

04-09-2013, 14:55 Monika Herman - Sopniewska

Michał Kaczmarczyk, rudzianin, ma szansę zdobycia tytułu „Kucharza roku”. Do końca września trwa 6 edycja plebiscytu „Kucharz. Odkrycie roku”, organizowanego przez portal internetowy magazyn-kuchnia.pl. Do konkursu stanęło 12 kucharzy z całej Polski.

 

Przez cały wrzesień można oddawać głosy na jednego z 12 mistrzów patelni. Trzech kucharzy, którzy otrzymają największą liczbę głosów, wejdzie do finału. Potrawy, które wtedy zaprezentują, oceni jury złożone z kulinarnych ekspertów i wybierze zwycięzcę. Dla internautów, którzy oddadzą swój głos organizatorzy przewidzieli nagrody. Wystarczy, że wejść na stronę http://magazyn-kuchnia.pl/magazynkuchnia/1,128002,14521831,Plebiscyt_Kucharz_Odkrycie_Roku_2013_GLOSOWANIE.html, tam odszukać Michała Kaczmarczyka i kliknąć kropkę przy jego zdjęciu. Każdy kto chce otrzymać nagrodę musi dodatkowo uzasadnić swój wybór.\

 

Rudzki mistrz kuchni proponuje w konkursie królika z miodową czerwoną kapustą, kluskami śląskimi i sosem borowikowym.

 

– Jestem smakoszem, więc trudno mi było wybrać jedną potrawę, którą chciałem się pochwalić – mówi Michał Kaczmarczyk.

Z pewnością danie zadowoli zarówno miłośników nowoczesnych połączeń różnych smaków, jak i osoby przywiązane do tradycji - dodaje.

 

 

Michał Kaczmarczyk jest rodowitym rudzianinem. Tutaj mieszka, tutaj ukończył Technikum Gastronomiczne. Jako kucharz pracuje od 15 lat. Gotował m.in. dla polskich i brazylijskich naukowców podczas 2-letniej wyprawy polarnej zorganizowanej przez Zakład Biologii Antarktyki PAN. Obecnie szefuje restauracji w katowickim Coneser Club.

 

– Oczywiście największy sentyment mam do kuchni śląskiej – podkreśla.

– Lubię ją modyfikować, wzbogacać o nowe składniki i kreować nowe smaki. Chcę pokazać, że śląska kuchnia to nie tylko rolada i modro kapusta, to wiele smacznych i zdrowych dań, które możemy promować – dodaje.

 

 

W Rudzie Śląskiej kucharskie umiejętności można szlifować w 4 zespołach szkół ponadgimnazjalnych. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Technikum uczy się zawodu kucharza 42 uczniów, a w Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 2 - 48 uczniów. W klasach wielozawodowych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 i nr 4 w zawodzie kucharz kształci się w sumie 9 uczniów. Natomiast w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 7 kulinarne umiejętności zdobywa 25 uczniów.

 

żródło: UM Ruda Śląska


Komentarze