Smacznie, ale i aktywnie powitali wiosnę
21-03-2015, 14:07 Joanna Oreł
Smakowanie przepysznego chleba, występy oraz warsztaty taneczne, zajęcia ruchowe i konkursy, a nade wszystkim – integracja mieszkańców – tak minęło sobotnie (21.03.) powitanie wiosny przy piekaroku. Rudzianie bawili się pod hasłem „Żyj smacznie i zdrowo”.
Rodzinny piknik rozpoczął się od spaceru nordic walking z rynku w Nowym Bytomiu do placu przy piekaroku w Rudzie. Tam na dobre rozpoczęła się zabawa. – Można było nie tylko skosztować chleba wypieczonego tradycyjną metodą w tradycyjnym, naszym śląskim piekaroku, ale do tego proponowaliśmy zdrowe dodatki w postaci dipów, które przygotował nasz mistrz, kucharz Michał Kaczmarczyk – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Rudzianie wiosnę powitali jednak nie tylko kulinarnie, ale również w ruchu. Bowiem oprócz samego spaceru na miejscu mieszkańcy mogli zobaczyć pokazy walk rycerskich, a także wziąć udział w warsztatach zumby, hip-hop i breakdance. Odbyły się również warsztaty wykonywania ozdób wielkanocnych.
– Podczas festynu razem z rodziną na świeżym powietrzu i w miłej atmosferze spędziłam idealny pierwszy dzień wiosny – podkreślała w sobotę pani Krystyna, która przy pierkaroku bawiła się razem z mężem i dwójką dzieci.
Komentarze