O śląskich kulinarnych tradycjach bożonarodzeniowych na Ficinusie
11-12-2024, 15:34 JO
12 grudnia /czwartek/ o godz. 17:00 Biblioteka Ficinus zaprasza na wyjątkowe spotkanie poświęcone kulinarnej tradycji Śląska. Gośćmi Biblioteki będą dr hab. Dorota Świtała-Trybek, prof. UO, znana badaczka dziedzictwa kulturowego regionu, a także Ernestyna Kubecka z Koła Gospodyń Wiejskich w Dębieńsku, autorka książki „Cztery pory roku w kuchni śląskiej”. Wydarzenie będzie okazją do zgłębienia sekretów kuchni śląskiej, zwiedzenia ekspozycji muzealnej „W dawnej śląskiej kuchni”, a także do degustacji świątecznych pierników.
Podczas wydarzenia prof. Świtała-Trybek podzieli się swoją wiedzą na temat śląskich tradycji kulinarnych, ich historycznych korzeni oraz znaczenia w budowaniu lokalnej tożsamości. – Opowiem o kulinarnych zwyczajach Śląska, zdradzę ciekawostki o tradycyjnych potrawach i ich symbolice. Szczególną uwagę poświęcę zwyczajom i potrawom bożonarodzeniowym – wylicza pani Dorota.
Dr hab. Dorota Świtała-Trybek, prof. UO reprezentuje Instytut Językoznawstwa. Od 30 lat bada dziedzictwo kulturowe Górnego Śląska, zajmuje się między innymi: zwyczajami i obrzędami, kulturą regionalną, kulinariami, turystyką kulturową, religijnością i pobożnością ludową. Efektem jej pracy jest m.in. 10 monografii autorskich i współautorskich, 6 prac pod redakcją i prawie 150 artykułów naukowych.
22 listopada br. prof. Dorota Świtała – Trybek odebrała nagrodę im. Wojciecha Korfantego, którą ustanowił w 1993 roku Związek Górnośląski. Przyznawana jest ona osobom, instytucjom, organizacjom przyczyniającym się do promocji Górnego Śląska w skali kraju i świata dzięki swym dokonaniom społecznym, kulturalnym, naukowym, politycznym, przedsiębiorczości i innowacyjności.
Z kolei Ernestyna Kubecka to pasjonatka śląskiej tradycji kulinarnej, która w swojej książce ukazuje bogactwo smaków i zwyczajów związanych z kuchnią naszego regionu. Podczas spotkania autorka opowie o swojej pracy nad książką, inspiracjach oraz roli tradycji kulinarnych w codziennym życiu Ślązaków. – Poprzez moją książkę chciałam przypomnieć nasze śląskie potrawy, zachować pamięć i dziedzictwo rodzinne kilku pokoleń zwolenników kuchni domowej – mówi pani Ernestyna.
Co istotne, wszystkie przepisy zostały przedstawione w książce w języku polskim i śląskim. Znajdziemy w niej recepturę m.in. na hekele, makrony, ajntopf czy hauskyjza.
Podczas spotkania będzie możliwość zakupu książki i zdobycia autografu autorki.
Źródło: UM Ruda Śląska
Komentarze