Facebook
Aktualny numer

Najlepszy tygodnik i portal społeczno-kulturalny
w Rudzie Śląskiej

Naleśniki dobre na każdą okazję

16-03-2023, 13:04 JO

- Koperty, w których można umieścić każdą treść – tak o naleśnikach mówi Maria Popenda, laureatka lutego w konkursie „Rudzkie Smaki”. Jej naleśniki imbirowe oraz nadziane porem i pieczarkami zostały przepisem ubiegłego miesiąca.  Marzec poświęcony jest daniom i deserom na świąteczny, wielkanocny stół. Przepisy można przysyłać do rudzkiego magistratu do końca bieżącego miesiąca.

- Naleśniki są dobre na śniadanie, obiad i kolację, a także na deser. Mogą stanowić posiłek na „beztydziyń” lub pojawić się na uroczystym przyjęciu – mówi pani Maria. - Ciasto naleśnikowe powinno być odpowiednio gęste, bez grudek, należy je smażyć je na gorącej patelni po „odpoczywaniu” – zdradza autorka przepisów. – Ciasto  przygotowujemy na bazie mleka i wody gazowanej lub śmietanki albo piwa. Jeżeli naleśniki mają być pulchne do mąki dodajemy proszek do pieczenia – dodaje pani Maria.

Do końca marca br. można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na dania i desery na świąteczny stół. – Wielkanoc tuż, tuż i z pewnością już zastanawiamy się, czym ugościć i zaskoczyć bliskich, by rodzinne święta były radosnymi spotkaniami przy stole  – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta Ruda Śląska. Propozycje można wysyłać do końca marca br. na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres magistratu z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

- Zapraszamy do kulinarnej zabawy! Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tym roku najnowszą książkę dr hab. Doroty Świtały-Trybek pt. „Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni” – zachęca Iwona Małyska. - Autorka zawarła w książce ponad 600 różnych porad dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego. Wskazówki te oparte są na materiałach z XIX i pierwszej połowy XX wieku, ale wiele z nich jest nadal aktualnych - dodaje.

Naleśniki imbirowe

Ciasto:

  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • ¾ szklanki maki,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1 łyżka zmielonego imbiru.

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę, rum i imbir. Mieszamy. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę, łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy. Smażymy na gorącym oleju. Podajemy posypane  cukrem pudrem lub polane sokiem wiśniowym.

Naleśniki z porem, pieczarkami i żółtym serem

Ciasto:

  • 1 jajko,
  • 150 ml mleka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 100 g mąki.

Farsz:

  • 1 por,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 150 g sera żółtego,
  • 1 jajko,
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
  • około ½ szklanki mleka, pęczek pietruszki.

Por siekamy, smażymy na maśle kilka minut, dodajemy pieczarki, smażymy kolejne kilka minut, dodajemy mąkę i mleko. Dusimy około 10 minut, studzimy. Dodajemy ¾ startego żółtego sera, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy jak krokiety, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą żółtego sera i zapiekamy przez pół godziny. Po upieczeniu posypujemy posiekane natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło: UM Ruda Śląska


Komentarze