Facebook
Aktualny numer

Najlepszy tygodnik i portal społeczno-kulturalny w Rudzie Śląskiej

Medovik na wiosenny stół

12-05-2022, 12:32 admin

Ciasto miodowe smakiem kwietnia w konkursie „Rudzkie Smaki”. Przepis na medovik - tradycyjny ukraiński deser - zaproponował Andrij Gumiennij. Tematem majowej odsłony kulinarnej zabawy jest śniadanie dla mamy. Przepisy można przesyłać do rudzkiego magistratu do końca maja. Najciekawszy zostanie opublikowany w kalendarzu kulinarnym na 2023 rok.

Ukraina jest pierwszym na świecie producentem miodu na mieszkańca. Stąd też miód jest składnikiem wielu potraw w tym kraju. Jednym z tradycyjnych ukraińskich deserów jest bardzo popularne ciasto miodowe – mówi autor przepisu. – Chcę podzielić się przepisem na nasz słynny medovik, mam nadzieję, że przypadnie wszystkim do gustu – dodaje.

Andrii Gumiennij niespełna rok temu przyjechał do Rudy Śląskiej w ramach projektu Europejskiego Korpusu Solidarności. Pracuje jako wolontariusz w Rudzkim Stowarzyszeniu Inicjatyw Niebanalnych In-nI. - Uczestniczę w organizacji różnych wydarzeń kulturalnych w Rudzie Śląskiej. Obecnie pomagam uchodźcom z Ukrainy, którzy byli zmuszeni opuścić swoje domy. Uczę się języka polskiego i śląskiego. Zwiedziłem ciekawe miejsca i poznałem bogate tradycje regionalne – opowiada.

Do końca maja można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na śniadanie dla mamy. – W maju mamy już mnóstwo sezonowych warzyw, z których można przygotować śniadanie dające witaminy i energię na cały dzień, a na takie właśnie, podane z uśmiechem i buziakiem, zasługuje każda mama – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska.

Medovik (Медовик)

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła,

  • 180 g miodu,

  • 2 łyżeczki sody,

  • 4 jajka,

  • 200 g cukru,

  • 300 g mąki.

Polewa do ciasta:

  • 60 g cukru,

  • 80 ml wody,

  • 1 łyżka koniaku.

W małym rondelku karmelizujemy cukier, dodajemy wodę i koniak, mieszamy.

Krem:

  • 700 g śmietany 18%,

  • 0,5 litra śmietany 30%,

  • 180 g cukru pudru,

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

  • (do smaku można dodać 200 g suszonych śliwek).

Ubijamy śmietanę, dodając pod koniec ekstrakt waniliowy i cukier puder.

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy miód na małym ogniu, dodajemy masło, mieszamy do jego rozpuszczenia, a następnie dodajemy sodę oczyszczoną. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę, łączymy z wystudzonym miodem. Mieszamy. Mąkę przesiewamy przez sito, a następnie dodajemy stopniowo do masy, dokładnie mieszając.

Ciasto dzielimy na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Przekładamy pierwszą część ciasta do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy około 12-15 minut. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.

Po upieczeniu i wystygnięciu ciast odcinamy wszystkie krawędzie. Kroimy każdy blat w poprzek na połowę. Podobnie postępujemy z drugim upieczonym blatem ciasta. Tak powstają cztery kawałki ciasta. Wszystkie smarujemy polewą. Następnie pierwszy blat smarujemy kremem, przykrywamy drugim, smarujmy kremem, przykrywamy trzecim, smarujemy kremem i przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Na warstwach kremu możemy poukładać suszone śliwki. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy pokruszonym ciastem z odciętych brzegów. Wstawiamy do lodówki.

Смачного! (Smacznego!


Komentarze