Facebook
Aktualny numer

Najlepszy tygodnik i portal społeczno-kulturalny w Rudzie Śląskiej

Królewska wuzetka

14-02-2019, 12:40 admin

Przepis na wuzetkę otwiera szóstą edycję konkursu „Rudzkie Smaki”. Laureatem stycznia została Swietłana Kopeć z Rudy Śląskiej. Do końca lutego do rudzkiego magistratu można przesyłać przepisy na smakołyki na „tłusty czwartek”. Podsumowaniem tej edycji, podobnie jak w latach ubiegłych, będzie kalendarz kulinarny z przepisami laureatów poszczególnych miesięcy.

- Przepis na tradycyjne ciasto WZ, które łączy dwie warstwy kakaowych biszkoptów przełożonych bitą śmietaną, trochę zmieniłam i tak powstał mój autorski przepis na wuzetkę. Biszkopt piekę według starego przepisu mojej babci: ile sztuk jajek, tyle kopiastych łyżek mąki i cukru. Polewa z kolei to efekt eksperymentów kulinarnych mojej kuzynki, a przepis na nadzienie pochodzi z „Tele Tygodnia” z 1994 roku – mówi laureatka konkursu. Wuzetka pani Swietłany ma orzeźwiający, cytrynowy smak za sprawą masy śmietanowej z dodatkiem serka homogenizowanego i galaretki. Nadzienie można też przygotować według własnych upodobań, dodając galaretkę i serek o ulubionym smaku. Ciasto smakuje wyśmienicie i prezentuje się okazale. Doskonałe do kawy podczas wspólnego świętowania nie tylko z okazji Święta Trzech Króli.

Z kolei do końca lutego można przesyłać propozycje na „tłusty czwartek”. Najciekawszy przepis zostanie wybrany „smakiem lutego”, a jego autor otrzyma nagrodę. Ponadto przepis znajdzie się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok. Receptury wraz ze zdjęciem można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325). Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu.

W 2019 roku rozpoczęła się VI edycja konkursu pod hasłem „Rudzkie Smaki”. Jej podsumowaniem, podobnie jak w latach ubiegłych, będzie kalendarz kulinarny. - To wyjątkowa publikacja, składająca się z przepisów nadesłanych przez mieszkańców. Uczestnicy konkursu dzielą się recepturami na swoje sprawdzone dania i smakołyki. Często są to przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Co miesiąc najlepsze propozycje są nagradzane i to właśnie one są prezentowane w kalendarzu.

Królewska wuzetka

Biszkopt

Składniki (na jeden blat):

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki mąki

1 łyżka kakao

Do nasączenia blatów:

Czarna herbata z cukrem z dodatkiem alkoholu lub kawa rozpuszczalna z wódką, nalewką itp.

Przygotowanie:

Białka z cukrem ubić na sztywno, żółtka ubić osobno i dodać do białek, ubijając jeszcze przez kilka minut aż masa będzie puszysta. Kakao wymieszać z mąką, przesiać i dodać do ubitej masy, delikatnie mieszając lub miksując na minimalnych obrotach. Wyłożyć do formy 25 x 37 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC, piec przez
ok. 30 minut. Żeby biszkopt nie opadł nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest wypieczone.

W podobny sposób przygotowujemy drugi blat biszkoptu.

Upieczone i wystudzone blaty biszkoptowe nasączamy bezpośrednio przez wyłożeniem masy.

Masa

Składniki:

20 dag śmietany kremówki 36%

20 dag serka homogenizowanego waniliowego

1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym

2 łyżki soku z cytryny

2 torebki cukru waniliowego

¾ szklanki cukru

Przygotowanie:

Rozprowadzić galaretkę w jednej szklance wody. Wymieszać serek z sokiem cytryny. Rozgrzać
w rondelku galaretkę z cukrem, cukrem waniliowym, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie gotować! Wymieszać z masą serkową, wstawić do lodówki.

Ubić śmietanę na puszystą masę, dodać ją do tężejącej masy i dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie wstawić do lodówki i odczekać aż masa stężeje na tyle dobrze, aby dała sie równomiernie rozsmarować na biszkopcie.

Przykryć drugą warstwą biszkoptu, całość wstawić do lodówki.

Polewa

Składniki:

3 łyżki kakao

9 łyżek mleka

10 dag miękkiego masła

6 łyżek cukru

Przygotowanie:

Składniki połączyć w garnku i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć. Uważać, żeby nie gotować za długo, żeby polewa nie skarmelizowała się. Z kolei zbyt krótkie gotowanie może sprawić, że polewa będzie płynna i wsiąknie w biszkopt.

Zimną polewę wylać na ciasto. Udekorować według uznania. Autorka proponuje całą powierzchnię ciasta udekorować ukośnymi pasami z wiórków kokosowych na przemian z pokruszonymi orzechami włoskimi.

Źródło: UM Ruda Śląska


Komentarze