„Gruzińska pizza” smakiem marca
15-04-2022, 09:55 admin
Chaczapuri smakiem marca w konkursie „Rudzkie smaki”. Przepis na to gruzińskie danie narodowe zaproponowali Beka i Mamuka, wolontariusze z Gruzji przebywający w Rudzie Śląskiej. Z kolei do końca kwietnia można przesyłać przepisy na wielkanocne potrawy.
- Chaczapuri to jedno z najsłynniejszych dań kuchni gruzińskiej. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a danie bardzo smaczne. Znane jest jako ,,gruzińska pizza” – mówi Beka. – Jako farszu używamy tradycyjnego solankowego sera parzonego Sulguni oraz białego sera, ale można też dodać mieszankę innych serów, np. sera żółtego, fety i mozzarelli lub ricotty albo bryndzy – dodaje Mamuka.
Beka i Mamuka pochodzą z Gruzji. Od czerwca mieszkają w Rudzie Śląskiej, są wolontariuszami w Rudzkim Stowarzyszeniu Inicjatyw Niebanalnych In-nI w ramach programu Europejskiego Korpusu Solidarności.
Do końca kwietnia można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na wielkanocne potrawy. – Z pewnością każdy przygotowuje coś wyjątkowego na świąteczny stół. Zachęcam do podzielenia się przepisem na swoje specjały w postaci wielkanocnych słodkości lub wytrawnych dań – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.
Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska.
Chaczapuri
Składniki:
-
2 kg mąki,
-
1 litr ciepłego mleka,
-
40 g świeżych drożdży,
-
2 łyżki cukru,
-
1 łyżeczka soli,
-
0,5 szklanki oleju
-
masło,
-
1,5 kg serów - po 250 g sera żółtego, fety i ricotty lub mozzarelli.
Przygotowanie:
Drożdże wraz z solą i cukrem rozprowadzamy w ciepłym mleku, odstawiamy na ok. 5-10 minut. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży, wyrabiamy. Dodajemy olej i ponownie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-90 minut do wyrośnięcia. W tym czasie żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozostałe sery kruszymy lub rozdrabniamy widelcem. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na cztery części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-2 cm. Na każdy placek nakładamy serowy farsz, zawijamy w sakiewkę i zlepiamy brzegi tak, aby zamknąć ser w środku. Zlepione kule rozwałkowujemy na placki i przekładamy na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 220°C około 40-50 minut. Chaczapuri można kroić jak pizzę.
შეგერგოს (smacznego, wymowa: śegergos)
Komentarze