Facebook
Aktualny numer

Najlepszy tygodnik i portal społeczno-kulturalny w Rudzie Śląskiej

Deser na zdrowie

18-05-2020, 10:03 admin

Marta Lip-Kornatka laureatką kolejnego etapu konkursu Rudzkie Smaki. Jej receptura na deser jogurtowy z pesto i malinami został smakiem kwietnia. – Przepis nie jest skomplikowany, a smakołyk jest orzeźwiający i zdrowy. Jednak by otrzymać odpowiednią konsystencję serka, trzeba odczekać przynajmniej 24 godziny, dlatego podanie deseru trzeba zaplanować wcześniej - tłumaczy autorka przepisu.

Labneh - to nazwa serka otrzymanego z jogurtu naturalnego po odsączeniu serwatki. Jest bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej. Nadaje się do przygotowywania deserów i serników. Przyprawiony ulubionymi ziołami  jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Z labneh  przygotowuje się również serowe kulki obtoczone w ziołach, zamarynowane w oliwie.

- Kontynuujemy kulinarną zabawę z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu na przyszły rok, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kulinarną pt. „Nastoletnie wypiekanie. Pyszne i fit” autorstwa Justyny Dragan – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Do końca maja można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na kulinarny prezent dla mamy z okazji jej święta.  – W poprzednich edycjach laureaci konkursu zaproponowali tort Ferrero Rocher,  mus z białej czekolady czy galaretkowiec. Teraz czekamy na propozycje dania obiadowego lub kolacji dla mamy  – mówi Iwona Małyska. Przepisy  można wysłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Labneh z pesto bazyliowo-miętowym z malinami i miodem(porcja dla 2 osób)

Składniki: kubek jogurtu naturalnego lub greckiego 400 g, garść listków mięty, garść listków bazylii, łyżka soku z cytryny, 50g blanszowych migdałów, świeże maliny lub inne owoce sezonowe, miód.

Przygotowanie:

Labneh - jogur  wykładamy na sitko zabezpieczone gazą lub pieluszką tetrową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny, tak by z jogurtu odciekła serwatka.

Pesto - w blenderze miksujemy bazylię, listki mięty, łyżkę soku z cytryny, migdały i odrobinę miodu. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy trochę zimnej wody.

Na talerzyk wykładamy łyżeczkę pesto, na to łyżkę labneh, obsypujemy malinami, listkami bazylii i polewamy miodem.

Smacznego!

Źródło: UM Ruda Śląska


Komentarze