Delikatny schab smakiem marca
10-04-2024, 12:13 JO
Schab gotowany w mleku „smakiem marca” w konkursie kulinarnym „Rudzkie Smaki”. Propozycję na to danie przesłała Aleksandra Majewska. Z kolei do końca kwietnia br. można zgłaszać do konkursu przepisy na zielone dania lub desery.
- Dzięki gotowaniu w mleku na małym ogniu mięso zyskuje soczysty, delikatny smak. Tak przygotowany schab można podawać na zimno pokrojony w plastry lub na ciepło do obiadu z dowolnym sosem – mówi autorka przepisu.
Do końca kwietnia br. można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na potrawy lub desery w kolorze zielonym. – Przyroda budzi się do życia, a jej wyznacznikiem jest soczysty zielony kolor. Pokażmy go na talerzu – mówi Iwona Małyska z wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.
Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2024 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta Ruda Śląska - zachęca Iwona Małyska.
SCHAB W MLEKU:
Składniki:
- 1,2 kg schabu,
- sól, pieprz, czosnek, suszony rozmaryn, gałka muszkatołowa,
- mleko.
Przygotowanie:
Schab natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozmarynem, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia schab obsmażyć na patelni, w międzyczasie do garnka wlać mleko pół na pół z wodą, dodać czosnek w plasterkach i gałkę muszkatołową, podgrzać. Do gorącego gotującego się mleka przełożyć schab (musi być całkowicie przykryty mlekiem) i gotować na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny (lub dłużej, jeśli więcej waży). Gdy będzie miękki, wyjąć i zawinąć w folię aluminiową, zostawić do wystudzenia. Można podawać na zimno pokrojony w plastry lub do obiadu z dowolnymi dodatkami.
Źródło: UM Ruda Śląska
Komentarze