Facebook
Aktualny numer

Najlepszy tygodnik i portal społeczno-kulturalny w Rudzie Śląskiej

Ciasteczka Arlety smakiem lutego

21-03-2019, 08:43 admin

Kolejną laureatką w konkursie „Rudzkie Smaki” została pani Arleta Kosińska-Wiesiołek. Zwycięski przepis to zwijane ciasteczka krucho-drożdżowe. Do końca marca do rudzkiego magistratu można przesyłać propozycje na dania lub smakołyki na wielkanocny stół. Podsumowaniem tej edycji konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, będzie kalendarz kulinarny z przepisami laureatów poszczególnych miesięcy.

- Na tłusty czwartek coś mało tłustego – proponuje pani Arleta. – Ciasteczka są proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto wyrabiamy dzień wcześniej i przechowujemy w lodówce – dodaje. Na nadzienie autorka proponuje marmoladę, ale mogą to też być powidła, gęsty dżem, nutella czy masa orzechowa. Kształt ciasteczek zależy od inwencji twórczej. Ciasto może być zwijane w rulon i krojone na mniejsze kawałki, może mieć formę rogalików, poduszeczek czy półksiężyców.

- W marcu czekamy na przepisy potraw, które znajdą się na wielkanocnym stole. Przypomnijmy sobie czym specjalnym gościła nas babcia podczas świątecznych spotkań, co jest naszą rodzinną kulinarną tradycją na zakończenie Wielkiego Postu – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Najciekawszy przepis zostanie wybrany „smakiem marca”, a jego autor otrzyma nagrodę. Ponadto przepis znajdzie się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok.

Receptury wraz ze zdjęciem można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325). Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu.

Ciasteczka Arlety

Składniki:

  • twarda marmolada,
  • 250 g masła (może być margaryna, wtedy ciastka są bardziej miękkie niż kruche),
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 60 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany 18%,
  • 8 g cukru wanilinowego, cukier trzcinowy.

Przygotowanie

Z 1/3 szklanki śmietany, cukru i świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn i pozostawiamy
do wyrośnięcia. Miękkie masło siekamy z mąką i cukrem waniliowym - ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany i zagniatamy ciasto. Owijamy luźno
w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce na całą noc.

Następnego dnia dzielimy ciasto na kilka kul. Rozwałkowujemy każdą, smarujemy dżemem, zwijamy w rulon i kroimy na małe kawałki ok. 4/4 cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 15-20 min. w temp. 190°C.

Smacznego!


Komentarze