Facebook
Aktualny numer

Najlepszy tygodnik i portal społeczno-kulturalny w Rudzie Śląskiej

Zagłosuj na przestrzeń z Rudy Śląskiej

08-08-2019, 07:59 UM Ruda Śląska

Zrewitalizowany budynek dworca w dzielnicy Chebzie, rynek w Orzegowie, pocynkowa hałda, a także podwórko przy ul. Tuwima i Odrodzenia w Wirku - to obiekty z Rudy Śląskiej, które rywalizują o tytuł Najlepszej Przestrzeni Publicznej Województwa Śląskiego 2019. Cztery rudzkie inwestycje znalazły się wśród 33 przestrzeni na terenie 20 gmin województwa biorących udział w konkursie. Można na nie głosować do końca sierpnia na stronie https://npp.slaskie.pl/vote/npp-edycja-2019. To już 20. edycja konkursu, który co roku organizuje Zarząd Województwa Śląskiego.

Gorąco zachęcam wszystkich mieszkańców naszego miasta, żeby oddali swój glos na rudzkie obiekty. Fakt, że w tym roku o miano najlepszej przestrzeni rywalizują aż cztery inwestycje bardzo mnie cieszy, bo udowadnia to, że Ruda Śląska się rozwija, a obiekty, które budujemy są na wysokim poziomie i dzięki temu mogą dobrze służyć społeczności lokalnej. To z pewnością zasługuje na wyróżnienie – podkreśla prezydent Grażyna Dziedzic.

Głosowanie będzie trwało do końca sierpnia. Polega ono na przyznaniu punktów trzem wybranym lokalizacjom. Pełna lista obiektów dostępna jest na stronie www.npp.slaskie.pl. Wśród osób, które wezmą udział w głosowaniu internetowym, rozlosowane zostaną nagrody rzeczowe.

Propozycje zgłoszone w tegorocznej edycji konkursu Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego 2019 sprzyjają wypoczynkowi i integracji społecznej oraz aktywności rodzinnej. Są to zarówno przebudowane, zmodernizowane istniejące już obiekty i przestrzenie, jak również zupełnie nowe inwestycje.

We wrześniu nastąpi rozstrzygnięcie konkursu. Jury konkursowe złożone z członków Wojewódzkiej Komisji Urbanistyczno-Architektonicznej nominuje, a następnie wybierze laureatów tegorocznej edycji konkursu. Warto dodać, że wyniki plebiscytu publiczności nie mają wpływu na werdykt jury. Uroczystość ogłoszenia wyników konkursu odbędzie się w październiku br., podczas uroczystej gali zorganizowanej w Muzeum Śląskim z okazji XX–lecia konkursu.

Jedną z przestrzeni zgłoszonych w konkursie jest „Stacja Biblioteka”. Zakres projektu remontu zabytkowego dworca kolejowego w dzielnicy Chebzie obejmował jego modernizację i renowację. Kompleksowa rewitalizacja dworca polegała przede wszystkim na adaptacji wnętrza budynku pod bibliotekę. W tym celu w głównej hali powstała stalowa antresola ze szklaną balustradą, gdzie zlokalizowane zostaną regały biblioteczne oraz będzie się mieścić czytelnia. Na końcu holu głównego przy wykorzystaniu przeszkleń wydzielono przestrzeń pod wypożyczalnię, tam też znajduje się wejście na antresolę. Ponadto powstała sala animacyjna przystosowana do odbywających się już w budynku spotkań i prelekcji oraz kawiarnia.

 W budynku są też pomieszczenia dla pracowników biblioteki. - Została odrestaurowana zabytkowa klatka schodowa, nitowane słupy żeliwne i ornamenty na sufitach. Wszystkie pomieszczenia wyposażone są w nowoczesne instalacje. Tak jak za dawnych lat w budynku będzie działać kawiarenka – wylicza Piotr Janik, naczelnik Wydziału Inwestycji. - To, co było przez kilkadziesiąt lat zakryte ścianami – nawy oraz historyczna konstrukcja kratowa, zostało odsłonięte i teraz jest widoczne dzięki zamontowaniu przeszklonych przepierzeń – dodaje.

 Obok funkcji biblioteki obiekt zachował funkcję pasażerską. Będzie głównym punktem centrum przesiadkowego w dzielnicy Chebzie z ogrzewaniem podłogowym oraz ławkami dla pasażerów. Za budynkiem wybudowano nowy parking na kilkadziesiąt miejsc. W budynku powstały całkowicie nowe ogólnodostępne sanitariaty, dostosowane również do osób niepełnosprawnych. Jedną z atrakcji odnowionego gmachu dworca będzie „bibliogród”. – To przestrzeń, która utworzona zostanie na zewnątrz budynku. Znajdzie się tam zieleń oraz drobne elementy architektury. Czytelnicy korzystając z biblioteki będą również i tam mogli spędzić wolny czas z książką w ręku – informuje Krystian Gałuszka, dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej. Biblioteka zostanie wyposażona w oryginalny sprzęt biblioteczny. Znajdzie się tu wypożyczalnia ogólna wraz z mediateką, wypożyczalnia historyczna, kawiarnia/czytelnia oraz galeria Fermata Godula, a jej otwarcie zaplanowane jest pod koniec września br.

Warto dodać, że koszt rewitalizacji dworca to ponad 8 mln zł. Miasto pozyskało na jego odrestaurowanie 95% dotacji. Środki zostały przyznane w ramach konkursu z działania „Rewitalizacja obszarów zdegradowanych” Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego.

Kolejna przestrzeń biorąca udział w konkursie to rynek w Orzegowie. Realizacja projektu zagospodarowania tej przestrzeni polegała na rewitalizacji kwartału pomiędzy ulicami Hlonda, Czapli, Królowej Jadwigi i Huloka, aby wykreować nową, atrakcyjną i wielofunkcyjną przestrzeń publiczną. Inwestycja swoim zasięgiem objęła obszar o wielkości blisko 8 tys. m², znajdujący się w centralnej części Orzegowa. Najważniejszą jej częścią była przebudowa terenu wokół kościoła pw. św. Michała Archanioła i terenu przy ul. Czapli, pomiędzy budynkiem Centrum Inicjatyw Społecznych a parkingiem.

W ten sposób powstały połączone ze sobą dwie przestrzenie: tzw. plac górny - wokół kościoła oraz plac dolny - poniżej. Ich łącznikiem jest istniejąca skarpa, na której wybudowane zostały schody oraz specjalna pochylnia dla osób niepełnosprawnych. Na dolnym placu przy ul. Czapli wybudowana została fontanna. W ramach realizacji zadania przebudowany został  także fragment ul. Czapli. Jezdnia od skrzyżowania z ul. kard. A. Hlonda w kierunku zachodnim ma charakter ciągu pieszo-jezdnego na długości ok. 85 m. W ramach inwestycji przebudowane zostało również oświetlenie oraz zainstalowano ławki oraz dużą pergolę. Zadbano także o zieleń. Inwestycja kosztowała 3,5 mln zł.

Natomiast hałda w dzielnicy Wirek, która jest jednym z czterech zwałowisk pocynkowych w Rudzie Śląskiej, wyróżnia się tym, że znajduje się praktycznie w centrum miasta. Zajmuje obszar 6,5 ha i jest pozostałością po działającej w tym rejonie w okresie od I połowy XIX w. do 1925 roku hucie cynku Liebe – Hoffnung. Przy jej rewitalizacji po raz pierwszy na taką skalę w kraju zastosowano wspomaganą fitostabilizację, czyli wprowadzenie do podłoża odpowiednich dodatków ograniczających biodostępność metali ciężkich oraz wysiew odpowiednio wyselekcjonowanych gatunków traw, które nie pobierają zanieczyszczeń do części nadziemnej (zielonej). Rudzka hałda jest też największym do tej pory tego typu obiektem, który ze zdegradowanego przeobrażony został w bezpieczną, zieloną przestrzeń publiczną.

Rekultywację przeprowadzono na bazie badań naukowych oraz w konsultacji z Instytutem Ekologii Terenów Uprzemysłowionych w Katowicach. Ponadto dokonano stabilizacji powierzchni hałdy wraz z jej uformowaniem. Powstała sieć oświetlonych alejek spacerowych. Zainstalowane zostały liczne miejsca odpoczynku – ławki, hamaki oraz specjalne przestrzenne sześciany z zamontowanymi fotelami, duży plac zabaw, a także inne urządzenia zamontowane w różnych częściach hałdy. Do tego zainstalowana została ścianka wspinaczkowa, a w północnej części hałdy utworzono oświetloną górkę saneczkową. Ponadto wybudowany został tor do jazdy na BMX. Na szczycie zwałowiska utworzona została górka widokowa, gdzie, dzięki zainstalowanej lunecie, przy dobrej pogodzie można podziwiać Beskidy. U jej podnóża utworzone zostało duże zielone pole do gier oraz wydzielone miejsca do grillowania. Na terenie hałdy powstała też ścieżka historyczna i edukacyjna. W północnej części zwałowiska zabezpieczono  fragment urwiska jako tzw. świadek historii. Dzięki temu można zobaczyć przekrój hałdy i poznać jak jest zbudowana.

Czwartą inwestycją na liście konkursowej jest zrewitalizowane podwórko w Wirku. Przedmiotem projektu było zagospodarowanie przestrzeni miejskiej, polegające na renowacji i rewitalizacji podwórka przy ulicach Juliana Tuwima i Odrodzenia. Celem tego przedsięwzięcia było podniesienie jakości przestrzeni wspólnej i aktywizacji społeczności lokalnej. Zakres prac obejmował roboty dotyczące utwardzenia i odwodnienia terenu, budowy dojazdów, dojść, chodników, miejsc spotkań mieszkańców i placów zabaw z elementami małej architektury, oświetlenia terenu oraz adaptacji i uzupełnienia istniejącej zieleni.

W ramach inwestycji przebudowano sieci kanalizacyjną i deszczową, wyznaczone zostały przestrzenie dla samochodów oraz dojścia dla pieszych. W ramach nowego zagospodarowania terenu powstało 37 miejsc parkingowych, wybudowany został także placyk gospodarczy, zainstalowano także ławki i stojak na rowery oraz słupy oświetleniowe. Zamontowano plac zabaw dla młodszych dzieci i urządzenia sprawnościowe dla starszych. Kompleksowa przebudowa podwórka kosztowała 1,2 mln zł. Istotnym elementem zrealizowanej w Wirku inwestycji są nasadzenia zieleni. Stanowi ona znaczącą część zagospodarowywanej przestrzeni. Sadzone były  rośliny ozdobne, byliny, krzewy oraz małe drzewka. Co ciekawe, część prac związanych z nasadzeniami wykonywali sami mieszkańcy.


Komentarze