Facebook
Aktualny numer

Najlepszy tygodnik i portal społeczno-kulturalny
w Rudzie Śląskiej

Tradycyjne pieczenie

11-10-2013, 12:48 Robert Połzoń

Zapach tradycyjnie wypiekanego chleba unosił się dziś w rejonie ulicy Bujoczka. Wszystko to za sprawą uruchomienia tradycyjnego piekaroka, który liczy sobie już ponad sto lat. Rudzianie podczas wypieku mogli poznać między innymi sposób przyrządzania śląskiego chleba.


- Od dłuższego czasu zajmujemy się miejscami, które chcemy ożywiać. Uważam, że Ruda Śląska to jedno z najbardziej śląskich miast i chcemy to podkreślać. Dlatego dziś spotykamy się po to, by spróbować dobrego i tradycyjnego chleba bez konserwantów. W ten sposób możemy przypomnieć sobie czasy kiedy sąsiedzi wspólnie się spotykali i razem wypiekali pieczywo - tłumaczy Renata Młynarczuk, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta w rudzkim magistracie. – Chcemy takie imprezy powtarzać w ciągu roku przynajmniej cztery lub sześć razy - dodaje.


By piekarok mógł działać jak dawniej, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Na nowe zamieniono niektóre elementy elewacji i dach.


- Styl życia z biegiem lat już się zmienił, ale dobrze, że mimo to wraca się do tej kultury ślaskiej. Młodzi będą mogli zobaczyć jak życie wyglądało kiedyś. Ludzie żyli wtedy skromniej, ale mieli o wiele więcej wolnego czasu - mówi Norbert Klosa, Ślązak Roku 2007.- Taki piekarok sprawiał, że ludzie spotykali się ze sobą. Te więzi miedzyludzkie np. pomiędzy sąsiadami wspólnie wypiekającymi chleb były bardzo mocne- dodaje.


Komentarze


14-10-2013, 21:47
krzakala. napisał(a):

czytam iw\idze ze bardzo się udzielaqsz zobaczyłam zdiecia