Przedsmak Industriady
10-05-2016, 14:21 Magdalena Szewczyk
– Preindustriada powstała jako promocja Industriady, jednak z biegiem lat bardzo się rozrosła, stając się odrębnym wydarzeniem. To potwierdza panujący w województwie kult historii – o tym, że zbliżająca się impreza będzie przedsmakiem wielkiej Industriady przekonywał Adam Hajduga, kierownik Referatu Promocji Dziedzictwa Industrailnego Wydziału Kultury Urzędu Marszałkowskiego. We wtorek, 10 maja, w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie odbyła się konferencja zapowiadająca wydarzenie, które pozwoli śląskim miastom pochwalić się swoimi pomnikami przeszłości. Udział w przedsięwzięciu bierze także Ruda Śląska, która już 29 maja zaprasza do rudzkiego Piekaroka przy ul. Bujoczka.
- Ruda Śląska w tym roku dołącza do Preindustriady. Impreza będzie się odbywała przy naszym tradycyjnym piecu chlebowym, opalanym drewnem. Będziemy częstować przybyłych chlebem, robionym na zakwasie pszenno-żytnim. Takiego wypieku nie można już nigdzie indziej skosztować – mówił uczestniczący w konferencji Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Oprócz degustacji chleba przy ul. Bujoczka odbędą się także warsztaty artystyczne oraz konkursy dla dzieci.
Organizatorem Preindustriady jest Chorzowski Skansen, a udział bierze w niej także Mikołów, Piekary Śląskie i Żyglin.
Komentarze