Facebook
Aktualny numer

Najlepszy tygodnik i portal społeczno-kulturalny
w Rudzie Śląskiej

Ostatki przy piekaroku

01-03-2014, 14:07 Sandra Hajduk

Chlebem z tustym, żurem i kreplami żegnano karnawał w Rudzie Śląskiej. Ostatki obchodzono w sobotę przy historycznym piekaroku w dzielnicy Ruda. Zapach świeżo pieczonego chleba przyciągnął tłumy.


Taki chleb wypiekany w piekaroku jadłyśmy będąc dziećmi. Mieszkałam na ulicy Szczęść Boże, a tam też był piekarok. Dzisiaj mogę ponownie go skosztować i poczuć smaki z dzieciństwa. Ten chleb jest pyszny – mówiła Jadwiga Zielonka.


Cieszymy się, że odbywają się tu tego typu imprezy. Dla nas jest to ogromne urozmaicenie – dodała Teresa Worek.


Zobaczyć jak wypieka się chleb oraz spróbować rudzkich smakołyków przyszli zarówno starsi jak i młodsi rudzianie.


Fajnie, że mieszkańcy chcą oglądać takie miejsce i wsłuchują się w ich historię. To bardzo budujące – podkreślała Renata Młynarczuk, Naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta rudzkiego magistratu.


Komentarze