Facebook
Aktualny numer

Najlepszy tygodnik i portal społeczno-kulturalny
w Rudzie Śląskiej

Wypieki z historią

04-07-2015, 16:00 Robert Połzoń

Chrupiąca skórka i niepowtarzalny smak chleba wypiekanego w „piekaroku” stają się powoli symbolem naszego miasta. W sobotę po raz kolejny odbył się piknik rodzinny przy jedynym czynnym w regionie zabytkowym piecu chlebowym. Rudzianie znów mogli raczyć się wybitnym smakiem tradycyjnie wypiekanego chleba.


- Samym pieczeniem tego chleba wywołujemy wspomnienia z przed wielu lat. Podchodzą do mnie ludzie i opowiadają o tym że pamiętają jak za młodu wypiekali taki chleb. Zainteresowani są też młodzi którzy z ciekawości pytaj o proces takiego pieczenia. Chleb z takiego pieca ma niepowtarzalny smak, takiego chleba nie da się kupić w zwykłej piekarni – mówi piekarz opiekujący się piekarokiem, Mirosław Dziuryk.


Obok degustacji chleba podczas imprezy odbył się występ Kasi i Claudii Chwołka oraz warsztaty artystyczne dla dzieci.


-Piekarok przy ul. Bujoczka powstał około 1900 roku. Składa się z przedsionka i pieca. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Z czasem ulegały zniszczeniu lub wykorzystywano je do innych celów niż piekarnicze –mówiła podczas pikniku Irena Twardoch, z Muzeum Miejskiego.


Komentarze