Facebook
Aktualny numer

Najlepszy tygodnik i portal społeczno-kulturalny w Rudzie Śląskiej

Karnawałowe ślimaczki

23-02-2018, 08:27 admin

Ślimaczki z ciasta francuskiego smakiem stycznia w V edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Przepis na tę karnawałową przekąskę nadesłała Zuzanna Kulpok z Rudy Śląskiej. Z kolei tematem lutego są pączki, na które przepisy można przesyłać do końca miesiąca.

- Ślimaczki są proste w wykonaniu, świetnie nadają się na zimną płytę podczas domowych uroczystości i imprez. Ich zaletą jest także to, że przygotowujemy je dzień wcześniej, a przed podaniem tylko pieczemy – mówi pani Zuzanna.

Gotowe ciasto francuskie to bardzo wdzięczny składnik różnego rodzaju dań. Farsz do ciasta francuskiego możemy przygotować na różne sposoby. Zarówno na słono jak i na słodko. Popularne jest nadzienie pieczarkowe, serowo-szpinakowe czy z kurczakiem. Na słodko wystarczy ciasto posmarować dżemem lub nutellą. Można je zwijać w roladki, ślimaczki czy lepić pierożki. Na przykład drobno pokrojone i przesmażone pieczarki można też ułożyć na kwadracikach ciasta (około 4x4 cm). Podczas pieczenia brzegi ciasta ładnie się podniosą i przyrumienią, a farsz będzie wyglądał jakby ułożony na poduszeczce.

Konkurs „Rudzkie smaki – sezon V” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku 2014 roku. Co miesiąc z nadesłanych przepisów wybierany jest smak miesiąca. Autor zwycięskiego przepisu otrzymuje nagrodę w postaci gadżetów promocyjnych oraz chleb rudzianin, którego sponsorem jest rudzka piekarnia Jakubiec. Ponadto przepisy laureatów poszczególnych miesięcy znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2019 rok, wydanym przez Urząd Miasta.

Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem. Do końca lutego można przesyłać przepisy na pączki. – Zachęcam do podzielenia się swoimi sprawdzonymi przepisami na kreple nadziewane konfiturą domowej roboty czy oponki, popularne serowe pączki - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM.

Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Karnawałowe ślimaczki

Składniki:

Rolka ciasta francuskiego,

250 g serka Delice ze szczypiorkiem lub serka ziołowego Almette,

200 g szynki

Biała część pora, żółtko i białko.

Przygotowanie:

Por parzymy wrzątkiem i drobno siekamy. Mieszamy z szynką, serkiem i surowym żółtkiem. Rozkładamy na cieście, zwijamy w rulon, zawijamy w folie aluminiową i odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed pieczeniem kroimy na plastry i smarujemy białkiem. Pieczemy w temp. 200 oC około 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Źródło: UM Ruda Śląska


Komentarze